Információ:
A pince a miskolci Avas hegyen található. A környezet különlegessége. hogy a több mint 900, a vulkáni kőzetbe vájt, egymás alatt és felett elhelyezkedő pince egyedülálló módon a város szívében fekszik. A szőlőtermesztés és a borkészítés a kora középkortól fontos szerepet töltött be Miskolc gazdasági életében, és a pincék a polgári életforma kihagyhatatlan színtereivé is váltak. A szőlőművelés a 19. század végén a filoxéravész következtében gyakorlatilag megszűnt, de ezt követően is csak az volt igazi miskolci polgár, akinek borháza volt az Avason. A társasági élet központjaként vonzotta a tudósokat, a művészeket és az írókat, költőket. Az Avasi Cellarium egy 17. századi borház alapjainak megtartásával, és a 21. századi technikák felhasználásával kialakított több funkciós épület. A projekt célja többek között az is, hogy példát mutasson az Avason található épületek megújulásához.
A bor szőlőből, egyéb gyümölcsből, vagy mézből készülő alkoholtartalmú ital. A szőlőtermesztés és a borkészítés már több ezer évvel ezelőtt ismert volt a Föld több, kedvező éghajlati adottságú vidékén. A világon jelenleg 71 országban, mintegy 10 millió hektáron termesztenek szőlőt, s e terület 60 százaléka Európában van. A 20. század utolsó évtizedei robbanásszerű fejlődést hoztak a bortermelésben és a borfogyasztásban. Jól mutatja ezt, hogy a világon évente előállított kb. 280 millió hektoliter bor mind nagyobb része készül Amerikában, Ausztráliában, Dél-Afrikában. Magyarország már a honfoglalás előtt is ismert és kedvelt bortermelő vidék volt Európában. Hazánk a kontinens bortermelő övezetének észak-keleti csücskén helyezkedik el, tőlünk északabbra nincs is jelentős bortermelés. Ám hiába beszélünk a legészakibb európai borvidékek egyikéről, mégis nagyon finom, zamatos, egyedülálló borok készülnek itt. Miskolc a Bükki Borvidékhez tartozik. de szoros kapcsolatok kötik és kötötték az Egri és a Tokaji Borvidékhez is.
A pálinka hungarikum, a bor mellett a magyar italkultúra legfontosabb része. A Pálinkatörvény értelmében pálinkának illetve törkölypálinkának csak azon gyümölcs-, illetve törkölypárlatok nevezhetők. amelyeket meghatározott eljárással Magyarországon állítottak elő, alapanyaga Magyarországon termett, továbbá cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. 2010 őszétől lehetőség nyílik szabályozott keretek között, az otthoni pálinkafőzésre is. A Magyarországon termelt nemes gyümölcsök mellett több vadon termett növény terméséből, Illetve szőlőtörkölyből is kiváló párlat készül, ezek zamata pedig egyedülálló az egész világon. A kulturált pálinkafogyasztás – köszönhető az egyre több, jó minőséget produkáló pálinkafőzdének – a borhoz hasonlóan egyre népszerűbb.
A projekt célja a magyar italkultúrában az elmúlt évtizedekben bekövetkezett fejlődés népszerűsítése:
- A bor és a pálinka készítését bemutató kiállítások és filmek,
egyedi időszakos tárlatok - Különleges látványelemek (3D-s fényképezés, interaktív padló,
véralkohol kalkulátor) - Standard és különleges italkóstolók, gasztronómiai
kalandozásokkal - Bor- és pálinkaismereti előadások és kurzusok
- Gasztrokulturális rendezvények az Avasi Pincesor népszerűsítéséért
OLDALAK
Hírek
LÁTNIVALÓK
Kapcsolat
Cím: Miskolc-Egyetemváros
Levelezési cím: 3515 Miskolc-Egyetemváros, Pf.: 1.
Telefon: 46/560-250
E-mail: szallas@uni-hotel.hu